E-health platform

Wat

Het eHealth-platform is een federale instelling met de missie om een goed georganiseerde, onderlinge elektronische dienstverlening en informatie-uitwisseling te bevorderen en te ondersteunen tussen alle actoren in de gezondheidszorg met de nodige waarborgen op het vlak van de informatieveiligheid, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de patiënt en de zorgverlener en het respect van het medisch beroepsgeheim.

Hoe
  • door een goed georganiseerde, onderlinge elektronische dienstverleningen informatie-uitwisselingtussen alle actoren in de gezondheidszorg
  • met de nodige waarborgen op het vlak van de informatieveiligheid, de bescherming van de persoonlijke levenssferen het beroepsgeheim
Wat
  • optimaliseren van de kwaliteit en de continuïteit van de gezondheidszorgverstrekking
  • optimaliseren van de veiligheid van de patiënt
  • vereenvoudigen van de administratieve formaliteiten voor alle actoren in de gezondheidszorg
  • degelijk ondersteunen van het gezondheidszorgbeleid

Via dit platform kunnen medische gegevens op een veilige en correcte manier gedeeld worden tussen verschillende zorgverleners zoals huisarts, ziekenhuis, apotheker, ziekenfonds. Bij het delen van deze gegevens wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de privacy van de zorgvrager. Enkel zorgverleners met wie er een zorgrelatie is, krijgen toegang tot dit platform.

Het e-health platform kreeg hiertoe 10 kerntaken toegewezen:

  • ontwikkeling van visie en strategie inzake eHealth
  • organiseren van samenwerking tussen overheidsdiensten en coördinatie van de elektronische diensteverlening
  • motor zijn voor verandering in de implementatie van eHealth
  • vastleggen van normen, standaarden en specificatie s voor de ict basisarchitectuur
  • registeren van software voor elektronische patiëntendossiers
  • conceptie, uitwerking en beheer van een veilig samenwerkingsplatform
  • taakverdeling en norm aangaande kwaliteitsbewaking bereiken
  • als onafhankelijke derde partij optreden voor het coderen en anonimiseren van gegevens
  • projecten realiseren voor promotie van digitalisering
  • Ict aspecten beheren en coördinatie betreffende de realisatie van elektronische patiëntendossiers en elektronische voorschriften

Deze worden vorm gegeven in 10 basisdiensten

  1. Coördinatie van elektronische deelprocessen
  2. Portaalomgeving (https://www.ehealth.fgov.be)
  3. Geïntegreerd gebruikers-en toegangsbeheer
  4. Beheer van loggings
  5. Systeem voor end-to-end vercijfering
  6. Persoonlijke elektronische brievenbus voor elke zorgverlener (eHealthBox)
  7. Elektronische datering (timestamping)
  8. Codering en anonimisering
  9. Raadpleging van het Rijksregister en de KSZ-registers
  10. Verwijzingsrepertorium (metahub)

Gegevensdeling is de kern van het systeem. Om dit veilig te realiseren zijn een aantal concrete toepassingen in gebruik. Zo is de doelstelling van het systeem van hubs en metahubs om regionale en lokale uitwisselingsystemen van medische gegevens, de zogenoemde “hubs”, onderling te verbinden om aan een zorgverlener de mogelijkheid te bieden de beschikbare elektronische medische documenten met betrekking tot een bepaalde patiënt terug te vinden en te raadplegen, ongeacht de plaats waar deze documenten opgeslagen zijn en ongeacht de plaats vanwaar de zorgverlener op het systeem inlogt.

Waar

Het platform is een federaal initiatief.

Historiek

Het platform kwam tot stand om de noden die de digitalisering met zich mee bracht in diverse aspecten binnen de zorgcontext te behartigen. De nood aan coördinatie en consensus maakte het noodzakelijk een ‘orgaan’ tot stand te brengen dat deze aspecten centraal aanstuurt. Het is een snel evoluerende omgeving, met snel evoluerende noden. Ook dit beheer en de organisatie is dus een domein in beweging. De meest actuele info lees je hier

Meerwaarde

Door duidelijke afspraken, standaarden en een opvolging wordt de veiligheid waarmee op digitale wijze met gegevens wordt omgegaan bewaakt. Tevens zorgt een centrale aansturing voor een gericht inzetten op bepaalde deelaspecten en gaat geen energie verloren in het naast elkaar ontwikkelen van eigen standaarden of regels.

Knelpunten

Door te kiezen voor een overheidsgestuurd systeem dat richting geeft en controle uitoefent kan er vertraging zijn in de evolutie van de digitalisering. Een degelijke aanpak is echter wellicht een goede verantwoording van de keuze voor deze centrale aansturing en toezicht.

Samengevat

Het e-healthplatform is een sturend en toezichthoudend organisme dat deelinitiatieven zoals bijvoorbeeld Vitalink en Sumehr, MyCareNet en het digitale voorschrift verbindt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven