Gegevens versturen maakt ze kwetsbaar om in handen te komen van iemand voor wie ze niet bedoeld zijn. Om dit te vermijden wordt aan data encryptie gedaan. Hierdoor krijgen de gegevens een versleuteling op wiskundige basis waardoor ze niet meer vrij toegankelijk zijn. Er bestaan meerdere soorten van encryptie.
De meest eenvoudige vorm is symmetrische encryptie. Hierbij worden de gegevens bij beide omzettingen met eenzelfde formule versleuteld. Dat is bijvoorbeeld handig om een back-up van eigen gegevens te beheren.
Bij asymmetrische encryptie is er een publieke en private versleuteling. Hierdoor kan de publieke sleutel gebruikt worden door de verzender van de info en kan enkel de persoon met bijpassende private sleutel de boodschap ontgrendelen.
Natuurlijk zijn er ook bij deze toepassingen bedreigingen. Zo kunnen organisaties met slechte bedoelingen trachten de verzender te misleiden en een andere versleuteling doorgeven. Hierdoor kunnen data in verkeerde handen vallen. Deze bedreiging wordt ook wel ‘the man in the middle’ genoemd.
Belangrijkste om te onthouden is dat de encryptie er voor zorgt dat data niet onmiddellijk toegankelijk zijn voor iedereen. In het bijzonder in de context van medische gegevens en de privacywetgeving is dit erg belangrijk.
Wil je nog wat meer technische info, dan kan je hier (en hier) terecht.