Er is een bijzonder groot aanbod van applicaties en software. Tegelijk evolueert zowel kennis als technische mogelijkheden enorm snel. De potentiële gebruiker wordt dus overstelpt met mogelijkheden om regie te nemen. Door de snelle evolutie is het niet steeds haalbaar de kwaliteit van applicaties en software ten gronde te testen en te bepalen alvorens ze in gebruik genomen worden. Ze zouden vaak al gedateerd kunnen zijn vooraleer ze werkelijk voldoende gevalideerd geraken. Tel daarbij nog de impact van alle usabilty factoren die gebruikers hun oordeel over kwaliteit kunnen misleiden door bijvoorbeeld een afweging van een indruk over inhoud en uitzicht. Ben jij immers ook niet geneigd een mooie te kiezen in plaats van een wat saai ogende?
Het is een lucratieve markt voor wie er centen aan wil verdienen. De lage kosten en het grote belang van gezondheid zorgen wel eens voor een grote betalingsbereidheid bij gebruikers (in aantallen of in prijs). Vandaag wordt gebruik van een aantal toepassingen al beperkt door ze enkel op voorschrift aan te bieden wat een selectie en training van gebruikers mogelijk maakt. Daarnaast is er een ruim OTC-aanbod waar niet altijd even veel zekerheid over de waarde en contextgaranties te bieden zijn. Wanneer we het dan over een stappenteller hebben is de impact van de accuraatheid niet zo groot misschien, maar als het beoordeling van bloeddruk- of glycemiewaarden betreft is dat al wat anders.
Om hier meer garanties rond te bieden aan de gebruiker in een context met grote impact zoals gezondheidszorg wordt er gewerkt aan validatie van applicaties en softwaretoepassingen. Onder meer op Europees vlak, maar ook in België en Nederland.
Mars is een tool ontwikkeld om applicaties te screenen. Het is een eenvoudig sjabloon dat je op weg zet om zelf een waardevolle inschatting te maken van een applicatie. Bijgevoegd aan deze cursus kan je deze informatie terugvinden.