Intranet

Wat

“De verpleegkundige heeft voor het eerst sinds lang een patiënt die een specifiek dieetvoorschrift volgt. Ze weet niet meer precies hoe ze dit moet registreren en wat de juiste richtlijnen zijn. Ze gaat op zoek naar informatie op het intranet.”

Intranet is een bibliotheek aan gegevens die centraal beheerd wordt in een organisatie. Dankzij de technische mogelijkheden tot dataprotectie, wordt er in deze massa aan informatie metadata toegevoegd die maken dat er een duidelijke koppeling is aan de inhouden en hoe ze consulteerbaar zijn. Dit kan zowel gaan over inhouden die enkel vanuit de locatie van de eigen onderneming bekeken kunnen worden, als data die enkel door mensen met een bepaald profiel kunnen gezien worden. Dit betekent in de praktijk dat het intranet er voor jou anders kan uit zien dan voor je collega ergotherapeut of arts.
Het onderdeel intra verwijst niet zozeer naar de locatie waar de info intern dient gehouden te worden, dan wel naar het netwerk dat de organisatie vormt waar alle info dient samengebracht te worden.
In de praktijk van gezondheidszorgvoorzieningen bestaat het intranet veel al uit een aantal steeds weerkerende elementen: procedures, algemene info over de organisatie, HR-informatie, koppelingen naar softwaretoepassingen (voorraadbeheer, onderzoeksresultaten, …) en een intern communicatiekanaal.

Waar

Haast alle organisaties die mensen tewerkstellen hebben een intranet, ook in de gezondheidszorg. De mate waarin geïnvesteerd wordt in de bekendmaking er van en het aanleren van de vaardigheden om er gebruik van te maken is nog sterk verschillend.

Historiek

De meeste intranetplatformen maken deel uit van het deepnet. Het deepnet is dat onderdeel van het internet dat niet vrij toegankelijke informatie bevat en dat niet geïndexeerd wordt door zoekmachines. De mogelijkheid om toegang tot data goed te beperken, gaf organisaties de mogelijkheid een veelheid aan informatie te delen met medewerkers op een veilige en tevens toegankelijke manier.

Meerwaarde

Een duidelijk en vaak overzichtelijke uitvalsbasis aan informatie is te vinden op het intranet. Dat is zo wel het belangrijkste voordeel in een tijd waarin mensen overspoeld worden met informatie in grote hoeveelheden.

Knelpunten

Het up to date houden van een veelheid aan informatie en links is geen evidentie. Zo is ook het beheer van de toegangen gekoppeld aan gebruikersprofielen een groot en belangrijk werk.

Samengevat

Het intranet is een digitale bibliotheek, voor veel medewerkers een vanzelfsprekende uitvalsbasis voor het organiseren van hun werk en het vinden van informatie met betrekking tot hun tewerkstelling.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven