Patiënt barcode

Wat

“De verpleegkundige gaat een glycemiemeting uitvoeren bij een zorgvrager. Voor aanvang van de meting dient de zorgverlener zichzelf en de patiënt te identificeren door scannen van een barcode.”

Bij toegang tot de zorgverlening, vooral in ziekenhuizen, krijgt de patiënt een barcode. Deze barcode is gerelateerd aan alle gegevens die van deze patiënt bewaard worden. Het maakt het mogelijk hem zonder fout te identificeren.
Dankzij de eindeloze mogelijkheden van koppeling van digitale systemen is de patiënt door deze code verbonden met het netwerk aan toepassingen die in de zorgomgeving aan hem kunnen gekoppeld worden.
De barcode bevat zowel identificatiegegevens van de patiënt binnen het systeem, als andere informatie zoals bv. type verzekering.

Waar

De identificatie met barcode wordt in de zorg vooral toegepast op locaties met een groot verloop aan patiënten. In een setting van chronische zorg is dit minder actueel.
Gezien het belang van de toepassing in de unieke identificatie van de cliënt is het vanzelfsprekend dat in een setting met een grotere turnover deze techniek meer van toepassing is.

Historiek

Het gebruik van de barcodes vindt zijn oorsprong in de toepassing van deze technologie zodra ze matuur was in de sector van zorg om kwaliteitsissues aan te pakken. De hoeveelheid ‘adverse events’ was hoog in de zorg en moest teruggedrongen worden. Dit bleek vaak te wijten aan foute identificatie van een patiënt bij toediening van medicatie of uitvoeren van onderzoeken. Bv. medicatie toedienen of een onderzoek uitvoeren bij een foutieve patiënt
Intussen is er een sterke evolutie in de beschikbaarheid van barcodes en de capaciteit om informatie op te slaan.

Meerwaarde

Juiste identificatie haalt het aantal adverse events naar beneden, wat vanzelfsprekend een belangrijke meerwaarde is. Tevens is het barcode scannen een handeling die eenvoudig in te bedden is in veel procedurematige handelingen.

Knelpunten

Het omzeilen van het codegebruik is nog steeds mogelijk. Hierbij bestaat het risico op het verzamelen van bijkomende codes zodat registratie kan zonder nabijheid van de patiënt.

Samengevat

Barcodetoepassingen zijn een hulpmiddel om medische fouten te vermijden. Het respecteren van de procedures er rond zijn dus een essentieel onderdeel van kwaliteitszorg en dus van de goede zorg die je als verpleegkundige uitvoert.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven